ΗΠΑ: Αρχείο για την Ομογένεια της Νέας Υόρκης στο Κολέγιο Κουίν

του ανταποκριτή μας Π. Παναγιώτου

 Από τότε που ο αείμνηστος μαχητής δημοσιογράφος της Ομογένειας Μπάμπης Μαλαφούρης, παρουσίασε το βιβλίο του «Έλληνες της Αμερικής 1528-1948», έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες -αξιόλογες και μη- για την καταγραφή ιστορικών ντοκουμέντων που αφορούν τη νεοελληνική μετανάστευση στον «Νέο Κόσμο».

      Με βάση το Κολέγιο Κουίνς του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY) και με πρωτοβουλία του καθηγητή Κοινωνιολογίας Νίκου Αλεξίου, επιχειρείται -σε πρώτη φάση- να δημιουργηθεί αρχείο για την ιστορία των Ελλήνων στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.

      «Βασικός μας στόχος είναι η αναζήτηση, διάσωση, ανάδειξη και προβολή στοιχείων και μαρτυριών για την ιστορική διαδρομή της Ομογένειας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αλεξίου, σημειώνοντας ότι «μέχρι τώρα, στη Νέα Υόρκη δεν τελεσφόρησε καμία συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση».

      Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κολέγιο Κουίνς, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών ελληνικής καταγωγής στην Αμερική, παρουσιάστηκαν οι στόχοι του προγράμματος. Ο κ. Αλεξίου επισήμανε ότι «έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε ένα αντιπροσωπευτικό και πλούσιο σε περιεχόμενο αρχείο για την ελληνοαμερικανική ιστορία, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς και έρευνας γι' αυτό το μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού».

      Ο Βολιώτης καθηγητής, που διδάσκει στο Κολέγιο Κουίνς για 24 χρόνια, με τη βοήθεια φοιτητών, ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό μια μεγάλη έρευνα για να εντοπίσει και να συγκεντρώσει υλικό, τόσο με συνεντεύξεις και μαρτυρίες ομογενών, όσο και με αναζήτηση στοιχείων σε στατιστικές υπηρεσίες, κυβερνητικούς και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και σε πανεπιστημιακά αρχεία.

      Όπως εκτιμά, τα άτομα ελληνικής καταγωγής στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης είναι γύρω στις 178.000 και στις ΗΠΑ περίπου 1,3 εκατομμύρια, προσθέτοντας ότι πλέον οι αμερικανογεννημένοι ομογενείς είναι περισσότεροι από τους ελληνογεννημένους.

      Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκτός από τον κ. Αλεξίου, μίλησε η πρόεδρος του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου «Ίκαρος», του Κολεγίου Κουίνς, Αλεξάνδρα Κάβουρα, η οποία είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια που θα καταγράψει επιτέλους γνωστές και άγνωστες πτυχές της δικής μας ιστορίας».

      Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο πρόεδρος και άλλα στελέχη του Κολεγίου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Γιώργος Ηλιόπουλος, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας Νίκος Παπακωνσταντίνου και στελέχη ομογενειακών φορέων. Το έργο της αρχειοθέτησης στοιχείων για την Ομογένεια της αμερικανικής μεγαλούπολης χρηματοδοτεί το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ