Αυστρία - Ο Έλληνας τραγουδιστής Γιώργος Δήμου ενθουσίασε το βιεννέζικο κοινό

του ανταποκριτή μας Δ. Δημητρακούδη

Με εκδηλώσεις θαυμασμού και ενθουσιασμού, εκατοντάδες Βιεννέζοι φίλοι της Ελλάδας υποδέχθηκαν το γνωστό στο γερμανόφωνο χώρο Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργο Δήμου στη συναυλία του στο φημισμένο μουσικό θέατρο της Βιέννης "Ράιμουντ Τεάτερ".

Με τη χθεσινοβραδινή συναυλία του, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι Έλληνες καλλιτέχνες που ήλθαν ειδικά από την Ελλάδα, ο Γιώργος Δήμου, που με τις πολυτραγουδημένες ερμηνείες του έφερε τις τελευταίες πέντε δεκαετίες κοντύτερα στο ευρύ κοινό στην Αυστρία την ελληνική μουσική, ξεκίνησε τη φετινή περιοδεία του σε αυστριακές πόλεις με τίτλο "Συρτάκι 2009".

Το Γιώργο Δήμου στην τρίωρη συναυλία, στην οποία παρουσιάστηκαν γνωστές επιτυχίες του ελαφρού, έντεχνου και ελαφρολαϊκού ελληνικού τραγουδιού διάφορων μεγάλων δημιουργών, συνόδευσαν η εξαμελής ορχήστρα του μαέστρου Ανδρέα Μπουτσικάκη και οι καταξιωμένοι ερμηνευτές Γιώργος Γερολυμάτος, Μαρία Κανελλοπούλου, Γιάννης Λεφέρης και Δέσποινα.

Μια σειρά τραγουδιών ο Γιώργος Δήμου ερμήνευσε στη γερμανική τους διασκευή, όπως αυτά περιέχονται στον τελευταίο του δίσκο, συνοδευόμενος σε μερικά από τη Μαρία Κανελλοπούλου.

Η συναυλία εξελίχθηκε σε πανηγυρική επετειακή εκδήλωση, καθώς ο Γιώργος Δήμου συμπληρώνει φέτος πενήντα χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας στην Αυστρία, κάτι στο οποίο και ο ίδιος παρέπεμψε απευθυνόμενος από σκηνής στο κοινό που συγκαταλέγεται από δεκαετίες στους θαυμαστές του.

Γεννημένος το 1931 στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Δήμου σπούδασε ηθοποιία για μερικά χρόνια στη Δραματική Σχολή της Αθήνας εμφανιζόμενος παράλληλα με διάφορους θιάσους σε αθηναϊκά θέατρα, για να τον "ανακαλύψει" στη συνέχεια ο Αυστριακός παραγωγός Πάρκερ και να τον φέρει τον Οκτώβριο του 1958 στη Βιέννη, όπου γρήγορα άρχισε μια αξιόλογη σταδιοδρομία ως ερμηνευτής μουσικών επιτυχιών στα γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και αργότερα γερμανικά.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Δήμου άρχισε να παρουσιάζει στη Βιέννη, αλλά και σε περιοδείες του στην υπόλοιπη Αυστρία, επιτυχίες του ελληνικού ελαφρού και ελαφρολαϊκού τραγουδιού, ερμηνευμένες στα ελληνικά όσο και σε γερμανική δική του διασκευή, για να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια και τις πέντε δεκαετίες που ακολούθησαν ένα πολυπληθές αυστριακό κοινό από λάτρεις της ελληνικής μουσικής.

Ο Γιώργος Δήμου, τον οποίο έχει τιμήσει ο Δήμος Βιέννης με το "χρυσό μετάλλιο προσφοράς" για τη συμβολή του στη γνωριμία του αυστριακού κοινού με την Ελλάδα και τη μουσική της, έχει συνεργασθεί απευθείας με αρκετούς Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς από το Γιώργο Χατζηνάσιο, το Γιάννη Σπανό μέχρι το Γιώργο Κατσαρό, το Νίκο Ιγνατιάδη αλλά και τον Αλέκο Σακελλάριο.

Ο ίδιος έχει ηχογραφήσει στα πενήντα χρόνια της καλλιτεχνικής παρουσίας του σειρά δίσκων, ενώ σε πολλές δεκάδες ανέρχονται οι συναυλίες που έχει δώσει τόσο σε Αυστρία όσο και στις γειτονικές Γερμανία και Ελβετία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ